Minden kategória
EN

Kezdőlap> Hírek

Az Eucommia Ulmoides alkalmazása takarmány-adalékanyagként különböző nemesítési termelésben

Idő: 2022-12-23 Találatok: 29

Az állatok takarmányozása során felmerülő problémákat az adott helyzetnek megfelelő takarmányozási szabályozással kell megoldani, az egészséges és magas terméshozam elérése érdekében, és nem szabad túlzottan gyógyszerfüggővé tenni. 1. január 2020-től Kína teljes mértékben betiltja az antibiotikumok takarmányozását. Ebben az időben sok tudós figyelme a kínai gyógynövény-adalékanyagok felé fordult, és az Eucommia az egyik ideális "helyettesítő antibiotikum" termék.

1

2


1. Az Eucommia alkalmazása a sertéstermelésben

Az Eucommia ulmoides sertéstakarmányhoz való hozzáadásával jelentősen javítható a sertés növekedési teljesítménye, ami a bélflóra szabályozásával, a bél integritásának védelmével és a szervezet immunitásának javításával csökkentheti a sertések hasmenési arányát. Az Eucommia javíthatja a sertéshús minőségét és ízét is. Li Wantao és mások kísérletei kimutatták, hogy 0.3%-os Eucommia kivonat hozzáadása az étrendhez növelheti a hízósertések átlagos napi gyarapodását, a sertés márványosodási pontszámát, a cseppveszteséget és az intramuszkuláris zsírtartalmat. Li Chenyan és munkatársai, Li Wangdong és mtsai. 1 mg/kg Eucommia levélkivonatot adott a Ningxiang sertések étrendjéhez, ami hatékonyan növelte a Ningxiang sertések átlagos napi gyarapodását, vágási arányát és intramuszkuláris zsírtartalmát, valamint csökkentette a takarmányfelvételt és a takarmányfogyasztást. A súlygyarapodás aránya, a linolsav, az arachidonsav és a többszörösen telítetlen zsírsav tartalma az izmokban, majd javítja a Ningxiang sertéshús minőségét. Duan Mingfang et al. azt találta, hogy az erjesztett eucommia levélpor hozzáadása a növekvő és befejező sertések étrendjéhez jelentősen növelheti átlagos napi gyarapodásukat és vágási arányukat, jelentősen csökkentheti a takarmányfogyasztás súlygyarapodási arányát, és javíthatja a sertéshús minőségét és ízét. Shi Hairen és mások azt találták, hogy 500% Eucommia levél hozzáadása az étrendhez csökkentheti a hízósertések hasmenési arányát, javítja a hízósertések növekedési teljesítményét, javítja a hasított test tulajdonságait és a hús minőségét, és bizonyos szabályozó hatással bír a bélflórára. Ezenkívül Zhang Yang azt találta, hogy 4 mg/kg klorogénsavban gazdag Eucommia ulmoides kivonat hozzáadása a vaddisznótakarmányhoz javíthatja az oxidatív stressz alatt álló kanok növekedési teljesítményét, húsminőségét és a hús oxidatív állapotát. A klorogénsav az Eucommia ulmoides egyik fő hatóanyaga. A malactermeléssel kapcsolatos kutatásokat az 1. táblázat mutatja be. Az alkalmas dózis 000 mg/kg, ami azt mutatja, hogy az eucommia ulmoides javíthatja a sertések növekedési teljesítményét, javíthatja a sertéshús minőségét, csökkentheti a malacok hasmenési arányát stb. A szempontok nagy potenciállal rendelkeznek.


1. táblázat A klorogénsav alkalmazása a malactermelésben

Klorogénsav hozzáadásaHatás
250 mg / kgJavítja a malacok termelési teljesítményét, enyhíti a malacok elválasztás utáni stresszválaszát, valamint javítja a malacok immunitását, antioxidáns kapacitását és bélrendszeri egészségét.
1 mg/kgA takarmányfogyasztás súlygyarapodási arányának csökkentése, a malacok antioxidáns és gyulladáscsökkentő képességének javítása, a bélmorfológia integritásának megőrzése, a bélmikrobiális zóna szelektív szabályozása, a malacok bélrendszeri egészségének szabályozása.
1 mg/kgJelentősen nő a takarmányfogyasztás súlygyarapodási aránya, nő az átlagos napi gyarapodás, a nyersfehérje, a nyers zsír, a hamu látszólagos teljes emészthetősége és az antioxidáns kapacitás, és csökken a hasmenés előfordulása.


2. Az Eucommia alkalmazása a csirketermelésben
Az Eucommia ulmoides csirkétáphoz való hozzáadása javíthatja a csirke bélrendszerének morfológiáját, a hús színét és érzékenységét stb., ezáltal javítva a termelési és a vágási teljesítményt. Ha 300 mg/kg Eucommia kivonatot adunk a sárgatollas brojlerek étrendjéhez, akkor hatékonyan javíthatjuk növekedési teljesítményüket, antioxidáns kapacitásukat és immunműködésüket. Huang Lin és mtsai. megállapította, hogy az Eucommia kivonattal történő étrend-kiegészítés hatékonyan javíthatja a brojlerek növekedési teljesítményét és tápanyag-emészthetőségét, valamint javíthatja a brojler duodenum bélmorfológiáját. Duan Junhong és mások kísérletei kimutatták, hogy 1%-os eucommia por diétához való hozzáadásával növelhető a feketecsontú hibrid csirkék átlagos napi gyarapodása, a hús színének fényessége és sárgása, valamint jelentősen csökkenthető a takarmány súlygyarapodáshoz viszonyított aránya. a csirke főzési vesztesége és cseppvesztesége. Zhao et al. azt találta, hogy 1 mg/kg klorogénsavban gazdag eucommia kivonat hozzáadása az étrendhez növelheti a brojlerek átlagos napi gyarapodását, a hőstressznek kitett brojlerek pH-értékét, a brojlerek takarmányátalakítási sebességét, a cseppveszteséget és a főzési veszteséget. , a könnyedség, a malondialdehid, a karboniltartalom, a sztearinsav és a telített zsírsavtartalom a mellhúsban egyaránt csökkent, emellett enyhítette a hőstressz brojler növekedési teljesítményre és húsminőségre gyakorolt ​​káros hatásait, valamint javította a brojlercsirkék hőstressz alatti teljesítményét. oxidatív stabilitása és zsírsavösszetétele. Huang Tao et al. azt is megállapították, hogy az Eucommia klorogénsav a brojlertápokban javíthatja a termelési teljesítményt, az izomérzékenységet és a hús színét stb., jelentősen csökken a takarmányfogyasztás súlygyarapodási aránya, jelentősen javul az izomérzékenység és a nyíróerő is. Ezek az eredmények azt mutatták, hogy az Eucommia ulmoides csirkeadagokhoz való hozzáadásának magas az alkalmazási értéke, további kutatást és vitát igényel az eucommia hasznosítási hatékonyságának javítása a csirketermelésben és az optimális adagolási mennyiség.


3. Az Eucommia és kivonatainak alkalmazása a szarvasmarha-tenyésztésben
Az Eucommia ulmoides és kivonatainak a szarvasmarha-takarmányhoz való hozzáadása nemcsak a bendőműködést és a termelési teljesítményt javíthatja, hanem javíthatja a tejelő tehenek szaporodási teljesítményét, valamint kezelheti a tehenek tőgygyulladását és endometritisét is. Yan Xinru és mások tanulmányai kimutatták, hogy 3% Eucommia levelek hozzáadása a jak étrendhez 50:50 finomszemcse arányban jelentősen megnövelheti a jakok lebomlási sebességét a szárazanyagra, a nyersfehérjére, a semleges detergens rostokra és savra. detergens rost, és jelentősen csökkenti A bendőben lévő ammónia nitrogén koncentrációja jelentősen növelheti a bendő mikroorganizmusainak fehérje koncentrációját, ezáltal szabályozva a bendő belső környezetét, elősegítve a tápanyagok felszívódását és hasznosulását. Kong Tao[35] kimutatta, hogy a gyengén pozitív recesszív tőgygyulladásban szenvedő tejelő tehenek etetése 40 g/nap Eucommia kivonatot tartalmazó alapadaggal jelentősen megnövelheti a tejelő tehenek átlagos napi tejtermelését, de a napi takarmánybevitelt, a tejzsírt, az arányt és a laktózt. aránynak nem volt szignifikáns hatása, de a szomatikus sejtek száma 60 napon és 90 napon jelentősen csökkent, a tejfehérje aránya pedig jelentősen megnőtt, ezáltal javult a tejelő tehenek termelési teljesítménye és csökkent a tejelő tehenek tőgygyulladása által okozott gazdasági veszteség. . Yao Lu és munkatársai napi 20 g Eucommia kivonatot adtak szubklinikai tőgygyulladásban szenvedő teheneknek, és megállapították, hogy a 12. napon jelentősen megnöveli a tehenek tejzsír- és laktózarányát, és enyhíti a gyulladást. A tehén tőgygyulladás okozta teljesítménycsökkenésen túl az Eucommia az endometritis kezelésére is alkalmas. He Xianjing és munkatársai 15 mL/(d idő) Eucommia emulziót fújtak be az endometritisben szenvedő tejelő tehenek méhébe, és megállapították, hogy a tehén endometritisz gyógyulási aránya 87.5%, ami jelentősen csökkentheti a vörösvértestek és a fehérvérsejtek számát. vérsejtek a tehenek vérében, Jelentősen csökkenti a neutrofilek számát a tejelő tehenek vérében, és jelentősen növeli a vér immunglobulin A és immunglobulin G tartalmát, jelezve, hogy az Eucommia enyhítheti az endometritis gyulladásos károsodását, javítja a szervezet immunitást, és így kezelik a tehenek méhnyálkahártyájának gyulladását.

4. Az Eucommia és kivonatainak alkalmazása a juhtermelésben
Az eucommia a szarvasmarhához hasonló szerepet játszik a juhtermelésben. Yang Gaiqing és mások azt találták, hogy 10% Eucommia levelek hozzáadása a hu juhok étrendjéhez jelentősen növelheti a hu juhok végső súlyát, napi gyarapodását és napi takarmányfelvételét, jelentősen növelheti a hullás előtti élősúlyt és a hasított nettó húsarányt, és jelentősen csökkenti a vágási arányt. , jelentősen megnövelte az energia és a nitrogén emészthetőségét és lerakódási sebességét, jelezve, hogy az Eucommia elősegítheti a tápanyagok felszívódását és javíthatja a hasított test minőségét. Ezenkívül az Eucommia levelei javíthatják a hús minőségét a zsírszintézissel és -lebontással kapcsolatos gének expressziójának szabályozásával. . Yang Gaiqing és mások tanulmányai kimutatták, hogy 20%-os Eucommia levelek hozzáadása a Hu juhok étrendjéhez jelentősen növelheti a plazma nagyon alacsony sűrűségű lipoprotein-, nagy sűrűségű lipoprotein- és nem észterezett zsírsav-tartalmát, és jelentősen növelheti telítetlen zsírsavakat az izmokban, és jelentősen növeli a hús tartalmát. A muszkarin palmitoiltranszferáz 1A és a lipoprotein észteráz mRNS expressziós szintje, szignifikánsan csökkentette a sztearoil-CoA deszaturáz 1, a nukleáris transzkripciós faktor szterol szabályozó elemkötő fehérje 1c és a peroxiszóma proliferátor által aktivált receptor γ mRNS expressziós szintjét.

5. Az Eucommia alkalmazása a vízi termelésben
Egyes japán tudósok rámutattak arra, hogy bizonyos mennyiségű eucommia levélport a takarmányhoz adva elősegítheti az angolnák anyagcseréjét, javíthatja az angolnák húsminőségét és növelheti túlélési arányukat. Luo Qinghua kutatásai azt mutatják, hogy az eucommia levélport megfelelő arányban adva a pontytakarmányhoz nemcsak a vér antitest-koncentrációját növelheti, hanem az immun fehérvérsejtek aktivitását is. A fő megnyilvánulása az, hogy a vírussal fertőzött ponty eucommia levélporos takarmányozása után megnő a takarmányfelvétel, gyorsabb a növekedés és javul a túlélés.
Meng Xiaolin és mások tanulmányai kimutatták, hogy 0.15% és 4.00% Eucommia kivonat hozzáadása a fiatal amurok takarmányához növelheti növekedési ütemét; míg a felnőtt halak esetében a 4.00%-os Eucommia hozzáadása jelentős szintet érhet el. Ennek elsősorban az az oka, hogy az Eucommia jelentősen növeli a fehérjetartalmat és csökkenti a zsírtartalmat a kifejlett amur izom-biokémiai komponenseiben. Zhang Yongkang et al. az ulmoides ulmoides dióliszt port takarmány-adalékként használta a szőrös rákok betegségmegelőzésének és hizlalásának tanulmányozására. Az eredmények azt mutatták, hogy a kísérleti csoport túlélési aránya átlagosan 10.4%-kal nőtt a kontrollcsoporthoz képest, a növekedési ráta pedig 6%-kal nőtt. Jelentősen javul a betegségekkel szembeni ellenálló képesség, a hús minősége, a frissesség és így tovább.

Forrás:
1 Zhang Yunlu, Xie Kaiheng, Xie Qian, Zhang Haihan, Song Zehe, Liu Zikui, Kutatási előrehaladás az Eucommia Hexie biológiai funkcióiról és az állattenyésztésben való alkalmazásáról [J] China Livestock Purities.
2 A Xu Nannan Eucommia hatóanyagai és alkalmazása az állat- és baromfitenyésztésben, valamint a betegségek elleni védekezésben [J] Takarmánykutatás 2021 (04).
3 Dai Shixian, Kang Ping és Eucommia ulmoides a takarmány-adalékanyagokkal kapcsolatos kutatás előrehaladásaként [J] Agricultural Disaster Research 2020 (02).