Minden kategória
EN

Kezdőlap> Hírek

A Luo Han Guo kivonat farmakológiai hatásai

Idő: 2022-12-23 Találatok: 34

1

2

1. A hő eltávolítása és a tüdő nedvesítése, a torok enyhítése és a hang megnyitása
A Luo Han Guo hagyományos hatásai a hő eltávolítása és a tüdő nedvesítése, a torok enyhítése és a hang kinyitása, ami a légzőrendszerre gyakorolt ​​hatásban is megmutatkozik. Song et al. azt találta, hogy a mogrosid V csökkentheti az ovalbumin által kiváltott légúti gyulladást, konkrétan megmutatva, hogy a mogrosid V csökkentheti a légúti túlérzékenységet asztmás egerekben, csökkenti az interleukin-4, 5, 13 és a szérum ovalbumin-specifikus immunglobulin E, G1 szintjét. Tao és munkatársai tanulmányai. kimutatták, hogy a mogrosid IIIE gátolja a tüdőgyulladást és az extracelluláris mátrix lerakódását a Toll-szerű receptor 4/mieloid differenciációs faktor-mitogén által aktivált protein kináz jelátviteli útvonal szabályozásával, és jelentősen megelőzi a tüdőfibrózist. A Luo Han Guo köhögéscsillapító hatással is bír. Tanulmányok kimutatták, hogy a Luo Han Guo vízkivonat és a mogrosid V jelentősen csökkenti a köhögések számát egerekben, és meghosszabbítja a köhögés késleltetését. A mogrosid jelentősen növelheti a fenolvörös kiválasztását az egér légcsőjében, és antagonizálhatja a hisztamin és a légcsőgörcs által okozott csípőbél-összehúzódást. Liu Yan és munkatársai azt találták, hogy a Luo Han Guo vizes kivonat javíthatja az akut pharyngitist, ugyanakkor jelentősen gátolja az interleukin-1β, 6 és a tumor nekrózis faktor-α expresszióját modellállatok szérumában. Ezenkívül a vizsgálatok kimutatták, hogy a Luo Han Guo IVE enyhíti a májfibrózist, és a mechanizmus az lehet, hogy gátolja a Toll-szerű receptor 4 jelátviteli útvonalat és a hipoxia által indukálható 1α faktort. A fenti vizsgálatok kimutatták, hogy a különböző mogrosidok jó terápiás hatást fejtenek ki légúti megbetegedések, például asztma, tüdőgyulladás, köhögés és pharyngitis esetén.

2. Hashajtó
A Luo Han Guo a hagyományos hashajtó hatású, amely az emésztőrendszerre gyakorolt ​​​​hatásként nyilvánul meg. Wang Qin és munkatársai azt találták, hogy a Luo Han Guo vízkivonat fokozhatja a nyulak és kutyák izolált beleinek spontán aktivitását, és antagonista hatással van az izolált belek összehúzódására és relaxációjára. Ezenkívül a Luo Han Guo vizes kivonata hashajtó hatású normál és székrekedéses egereken, valamint görcsoldó hatással van az izolált vékonybélre. Chen Yao és mások kutatása azt találta, hogy a Mogroside növelheti az egér székletürítésének mennyiségét, minőségét és tintameghajtási sebességét, valamint felgyorsíthatja a székletürítést. A fenti eredmények azt mutatják, hogy a Luo Han Guo kivonat javíthatja az emésztőrendszert, főként azt mutatva, hogy bizonyos terápiás hatása van a székrekedésre.

3. Hipoglikémiás és vérzsír-szabályozó hatások
A modern farmakológiai vizsgálatok kimutatták, hogy a Luo Han Guo-ban található összes flavonoid és szaponin csökkenti a vércukorszintet és szabályozza a vér lipidszintjét. Közülük számos tanulmány foglalkozik a mogrosid hipoglikémiás hatásával, és az eredmények azt mutatják, hogy a kaempferin jobb hipoglikémiás hatással rendelkezik az alloxánnal kiváltott patkányokon; a mogrosid IIIE aktiválhatja az adenozin-monofoszfáttal aktivált protein-kinázt (adenozin-monofoszfáttal aktivált protein-kinázt). , AMPK) jelátviteli út gátolja a terhességi cukorbetegséget; egy másik tanulmány kimutatta, hogy a mogrosid csökkentheti a vércukorszintet azáltal, hogy gátolja a glükóz átalakulását az élelmiszerekben; Yu Wanqin és munkatársai azt találták, hogy a mogrosid-kivonat aktiválhatja a Keleh-szerű epiklórhidrinnel rokon protein 1-et - A nukleáris faktor E2-vel kapcsolatos 2-es faktor/antioxidáns válaszelem útvonala enyhíti az oxidatív stressz károsodását terhességi cukorbeteg patkányokban, ezáltal védő hatást fejt ki a hasnyálmirigy szövetére. In vitro vizsgálatok kimutatták, hogy a mogrosid javíthatja a sziget β-sejtek glikolipid toxicitását és gátolja a sejt apoptózisát. Ugyanakkor a Luo Han Guo zsírszabályozási és súlycsökkentési funkcióval is rendelkezik: a vizsgálatok kimutatták, hogy a Luo Han Guo csökkentheti a szérum összkoleszterin-, triacilglicerin- és alacsony sűrűségű lipoprotein-szintjét modellpatkányokban, valamint növelheti a nagy sűrűségű lipoprotein-szintet. . Song Xiaowan 18 hétig beavatkozott elhízott egereken a mogroziddal, és megállapította, hogy a mogrosid gátolja az elhízást, javítja a szisztémás glükóztoleranciát és az inzulinérzékenységet, fokozza a termogén génexpressziót, a fehér zsírszövet barnulását idézi elő, és csökkenti a zsírszövet gyulladását. Liu et al. azt találta, hogy a mogrosid hipoglikémiás és lipidszabályozó hatása összefügghet az inzulinrezisztencia csillapításával és a máj 5′ protein kináz jelátvitelének aktiválásával. Ezenkívül a vizsgálatok kimutatták, hogy a mogrotol gátolja a zsírsavszintézist azáltal, hogy aktiválja a koleszterin szabályozóelem-kötő fehérje és a zsírsav-szintáz expresszióját, amelyek az AMPK jelátviteli útvonal rokon faktorai májrák HepG2 sejtekben.

4. Májvédelem
A modern farmakológiai vizsgálatok kimutatták, hogy a mogrosid bizonyos májvédő hatással rendelkezik, amelyek között számos tanulmány található a májfibrózis elleni küzdelemben. Tanulmányok kimutatták, hogy a mogrosid májfibrózis elleni mechanizmusa az lehet, hogy gátolja a máj csillagsejtek aktiválódását és a májsejtek apoptózisát azáltal, hogy gátolja a transzformáló növekedési faktor-β1 és I. típusú kollagén fehérje és mRNS expresszióját, gátolja a kollagéntermelést, és elősegítik az extracelluláris mátrix lebomlását. Ezen túlmenően Xiao Gang és mások tanulmányai kimutatták, hogy a mogrosid védő hatással van a CCl4 által okozott akut májkárosodásra egerekben, és preventív hatással van a CCl4 által okozott krónikus májkárosodásra patkányokban. A Luo Han Guo vizes kivonat jelentősen javíthatja az alkoholmentes steatohepatitisben szenvedő egerek bélflóráját is.

5. Antioxidáns hatás
A modern farmakológiai vizsgálatok kimutatták, hogy mind a mogrosid, mind a mogrozid poliszacharidok antioxidáns hatásúak, és több tanulmány is létezik a mogrozidról. Qi Xiangyang és munkatársai azt találták, hogy a mogrosid hatékonyan képes megkötni a szabad gyököket, és védő hatással van a Fe2+ és H2O2 által kiváltott májszövet peroxidatív károsodására. Zhao Yan et al. megállapították, hogy a Luo Han Guo és a mogrosid vizes kivonata jelentősen növelheti a glutation-peroxidáz és a szuperoxid-diszmutáz aktivitását magas zsírtartalmú modellegerekben, és csökkentheti a malondialdehid szintjét. Xia Xing és munkatársai azt találták, hogy a mogrosid 0.1-10 μg/ml koncentrációban enyhítheti a PC12 idegsejtek életképességének oxidatív stressz által okozott csökkenését, és fokozhatja a PC12 idegsejtek antioxidáns kapacitását. Li Shan és munkatársai azt találták, hogy a Luo Han Guo poliszacharid P-1 és poliszacharid P-2 jó megkötő hatást fejt ki a különböző szabad gyökök ellen, és megkötő képességük nő a poliszacharid koncentráció növekedésével, amelyek közül a P-1 poliszacharid rendelkezik a legerősebb antioxidáns hatással. . a P-2 poliszacharidban. Ezenkívül a tanulmány megállapította, hogy a Luo Han Guo kivonat csökkentheti a citokróm C oxidáz 7A2 fehérje expresszióját patkány hereszövetben.

6. Daganatellenes hatás
A modern farmakológiai vizsgálatok kimutatták, hogy a Mogrosanol daganatellenes hatással rendelkezik. A mogrosanol a p21 és a B limfóma-2 gének expressziójának szabályozásával apoptózist és ciklusleállást válthat ki, ezáltal elősegítve a tüdőrák A549 sejtek apoptózisát. A mogrosanol jelentősen gátolja a prosztatarák DU145 sejtek, májrák HepG2 sejtek, tüdőrák A549 sejtek, valamint a nasopharyngealis carcinoma CNE1 és CNE2 sejtek proliferációját is, amelyek közül a CNE1 sejtszaporodást gátló hatás a legjelentősebb, és ez dózis- összefüggő, valószínűleg a kaszpáz-3, a Bax fehérje és más pro-apoptotikus gének elősegítésével, és gátolja az anti-apoptotikus gének, például a limfóma/leukémia-2 és a Survivin B expresszióját a tumorsejtek apoptózisának indukálására.

7. Antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatások
A modern farmakológiai vizsgálatok kimutatták, hogy a Luo Han Guo gátló hatással van számos gombára, és bizonyos gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik. A Gram-negatív baktériumok behatolása a szervezetbe az indukálható nitrogén-monoxid-szintáz és a ciklooxigenáz-2 szintéziséhez vezet, amelyet lipoproteinek indukálnak a sejtfalon. A mogrosid gátolja a κB nukleáris faktor exogén lipopoliszacharidok által okozott diszlokációját azáltal, hogy megakadályozza a mitogén által aktivált protein kináz jelátviteli útvonal aktiválását, ezáltal csökkenti a lipoprotein által indukálható nitrogén-monoxid szintáz és ciklooxigenáz 2 fehérje szintjét. Wang Haiyang et al. Kivont és izolált három vegyületet, a hexadekánsavat, a ciklo-(leucin-izoleucint) és a szitoszterin-3-O-glükózt Luo Han Guo-tól, és a kutatás kimutatta, hogy mindhárom vegyület káros a vastagbélre. A baktériumok biofilmjei gátolva vannak. Ezenkívül a Luo Han Guo bizonyos gátló hatással rendelkezik az Escherichia coli, a Staphylococcus aureus, a Bacillus subtilis, a Rhizopus és az Aspergillus ellen is. Li és mtsai. azt találta, hogy a mogrosid V gyulladáscsökkentő hatást fejt ki azáltal, hogy gátolja a κB nukleáris faktor, a humán CCAAT fokozó-kötő fehérje δ, a reaktív oxigénfajták és az aktivátor protein-1/hem oxigenáz 1 aktiválását, termelését és expresszióját. Egy másik tanulmány kimutatta, hogy a mogrosid Az IIE javíthatja a hasnyálmirigy-gyulladást sejtmodellekben és egerekben az interleukin-9 receptor útvonal leszabályozásával.

8. Egyéb funkciók
Tanulmányok kimutatták, hogy a Luo Han Guo enyhítheti a fáradtságot, ami különösen abban nyilvánul meg, hogy jelentősen megnöveli a májglikogén és az izomglikogén koncentrációját a fáradt egerekben; ugyanakkor növelheti a patkányok tesztoszteron tartalmát a súlyzós úszóedzések után, javíthatja az anyagcserét, és jelentősen javíthatja a patkányok edzés-kimerülési képességét. Nie et al. tanulmányai. kimutatták, hogy a mogrosid V csökkentheti az intracelluláris eritropoetin szintjét, fokozhatja a mitokondriális funkciót, és elősegítheti a sertés oocita IVM sejtek fejlődését. Ugyanakkor a Momordica grosvenori idegrendszert szabályozó hatása is van. Tanulmányok kimutatták, hogy a mogrosid V és metabolitja, a 11-ben oxidált mogrozinol képes gátolni a didrazepin-maleát által kiváltott neuronkárosodást azáltal, hogy elősegíti a neurit növekedését és gátolja az apoptózist. A 11-oxidált mogrosinol pedig megfordíthatja a protein-kináz B inaktivációját és a rapamicin emlős célpontjának foszforilációs szintjét. A Mogroside V növelheti az aktivitást a skizofrénia egérmodelljében, és szabályozhatja a prepulzus-gátlás károsodását egerekben.

Forrás:
Tang Yuntong, Hou Xiaotao, Du Zhengcai, Hao Erwei, Zhang Tiejun, Deng Jiagang. A Luo Han Guo kémiai összetevőivel és farmakológiai hatásaival kapcsolatos kutatási előrehaladás, valamint minőségjelző (Q-Marker) előrejelzési elemzése [J]. Chinese Herbal Medicine, 2021, 52(9): 2843-2850.